donderdag 24 maart 2011

Aurora Boralis in Zweeds Lapland.

Een hele grote wens van mij was het zien en fotograferen van het noorderlicht. Daarom in 2010 op workshop in Zweeds Lapland. Echter... maar 2 foto's van het prachtige Aurora Boralis was niet veel en hetgeen ik had gezien was niet wat ik wilde. Om die reden dit jaar nogmaals naar Zweeds Lapland getogen in de hoop nu meer succes te hebben.

Het noorderlicht is een wolk geladen deeltjes van de zon die tegen de dampkring aanbotst. Zo'n wolk wordt ook een 'solar flare' genoemd. Door het magnetische veld van de aarde gebeurt dit botsen alleen rond de noord (Aurora Boralis) en zuidpool (Aurora Australis).
















Er is een cyclus van meer of mindere zonne 'solar flare' activiteit van ongeveer 12 jaar. In 2012 is de activiteit op zijn top.
















De onderstaande grafiek laat zien dat er gewone zonne activiteit is.
















De tweede grafiek laat zien dat er een forse toename was van zonne activiteit.
Van de amerikaan Chad Blakly (daarover straks meer) begrepen we dat dit een uitbarsting was die thuis hoort in de top 5 ooit!!

Een solar flare doet er ongeveer 2 dagen over om de aarde te bereiken. Als je naar de datum kijkt zie je dat de piek precies in de week was dat wij in Zweeds Lapland waren. Pure mazzel!
















Wanneer je niet in de Aurora Oval zit kun je kijken wat je wilt maar dan zie je niet veel. De plaats van het oval wordt mede bepaalt door het tijdstip en plaats van de solar flare uit de zon. Paars gebied: hier kun je noorderlicht zien.
Geel, oranje of rood gebied: hier zie je het noorderlicht.



















Toen we van Schiphol vertrokken wisten we nog niet dat dit ging gebeuren. Dat maakt het dus een zaak van enig geluk. Niet onbelangrijk hierbij is het weer. Je wilt mooie heldere (en dus ijskoude, ongeveer minus 20 zonder windchillfactor) nachten met veel sterren. En laten we nou net 3 heldere dagen en nachten hebben precies op het moment dat de solar flare de aarde zou bereiken.



Onderstaande zijn 2 opnames van Aurora vanuit het ISS (international space station)

















In de volgende berichten foto's van wat we gezien hebben.

Geen opmerkingen: